Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Автентичен родопски пататник на тиган

Автентичен родопски пататник на тиган

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Автентичен родопски пататник на тиган
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Поздрав от Родопите с този автентичен пататник на тиган"

Необходими продукти

  • картофи - 600 - 700 г
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 20 г
  • джоджен - сух
  • хималайска сол
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме картофите и настъргваме на едро ренде. Към тях прибавяме солта и бъркаме, като оставяме за около 5 минути.

След преминаване на времето с длани, шепа по шепа, изстискваме водата от тях. Към готовите картофи добавяме яйцето, натрошеното сирене и джоджена.

Разбъркваме добре, като в тиган поставяме 1/2 от маслото. Когато се разтопи, с помощта на лъжица изсипваме сместа в него, леко я притискаме и оформяме.

Оставяме да се пържи за около 10 минути. Върху тигана слагаме чиния, която да може да поеме размера на пататника.

Поставяме ръка върху дъното на чинията и обръщаме тигана върху нея. Оставяме така в чинията а тигана поставяме отново на котлона и прибавяме останалото масло.

Изчакваме да се разтопи и приплъзваме към него суровата страна на пататника. Пържим и от тази страна за около 10 минути.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Хималайската сол не е йодирана и не се препоръчва за постоянна употреба.
08.01.2024 03:48
Анонимен
Анонимен
Какво общо има Родопски пататник с хималайска сол? Нещо географията ли бъркам?
07.01.2019 19:08
9