Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от тиквички с ориз и кайма

Мусака от тиквички с ориз и кайма

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Мусака от тиквички с ориз и кайма
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • картофи - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 300 г смес
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • домати - 1/2 ч.ч. консерва
  • лютеница - 2 с.л. домашна
  • червен пипер
  • чубрица
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • черен пипер
  • сол
  • за заливката
  • брашно - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сол - щипка
  • хлебна сода - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме си картофите и тиквичките. Нарязваме ги на кубчета. Почистваме лука и морковите и тях нарязваме на ситно. Морковът може да се настърже и на ренде.

Задушаваме двете съставки в зарята мазнина около 7-8 минути. Към тях добавяме каймата и разбъркваме, докато стане на трохи.

Измиваме си ориза добре и него прибавяме към сместа. Накрая прибавяме доматите от консерва и домашната лютеница.

Разбъркваме всичко и оставяме на огъня, докато остане на мазнина.

Прибавяме всички подправки, доливаме с вода, докато се покрият продуктите и изсипваме сместа в тавата, в която ще печем богатата мусака от тиквички.

Поставяме във фурната и печем до пълна готовност. През това време си приготвяме заливката за разкошната мусака.

Всички продукти смесваме и разбъркваме до гладка смес и изсипваме върху ястието.

Връщаме мусаката от тиквички с ориз и кайма отново да се пече до получаване на загар.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: