Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Огретен с картофи и спанак

Огретен с картофи и спанак

Огретен с картофи и спанак
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Чиниите на масата вече потропват - все пак имаме огретен с картофи и спанак"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • спанак - 300 г
  • зелен лук - 1 връзка
  • олио - 3 с.л.
  • сол
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • индийско орехче - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се сваряват картофите в подсолена вода. Обелват се и се нарязват на шайби.

Зеленият лук се почиства, нарязва на дребно и задушава в малко олио. След като се задуши, се прибавя измитият и нарязан спанак. Прибавя се малко сол и спанакът се разбърква, докато омекне.

В малка тенджерка се за загрява краве масло и в него се запържват две супени лъжици брашно. След като стане златисто, се налива прясното мляко. Слага се сол на вкус и се бърка, докато се сгъсти соса.

Овкусява се с малко сол и щипка индийско орехче. След като е готов, се дръпва от котлона, изчаква се малко да изстине, и към него се прибавят две разбити яйца. Сосът се разбърква до еднородност.

В намазнена тавичка се подреждат ред нарязани картофи, ред задушен спанак. Следва отново ред картофи, ред спанак и се завършва с картофи. Заливат се отгоре картофите с белия сос и ястието се слага във фурната.

Ястието с картофи и спанак се пече на 190 градуса за около 50 минути. Малко преди готовност огретенът със спанак се изважда и поръсва с настърган кашкавал, Връща се във фурната и се допича до приятен загар.

Вкусен огретен с картофи и спанак!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: