Начин на приготвяне
Първо се сваряват картофите в подсолена вода. Обелват се и се нарязват на шайби.
Зеленият лук се почиства, нарязва на дребно и задушава в малко олио. След като се задуши, се прибавя измитият и нарязан спанак. Прибавя се малко сол и спанакът се разбърква, докато омекне.
В малка тенджерка се за загрява краве масло и в него се запържват две супени лъжици брашно. След като стане златисто, се налива прясното мляко. Слага се сол на вкус и се бърка, докато се сгъсти соса.
Овкусява се с малко сол и щипка индийско орехче. След като е готов, се дръпва от котлона, изчаква се малко да изстине, и към него се прибавят две разбити яйца. Сосът се разбърква до еднородност.
В намазнена тавичка се подреждат ред нарязани картофи, ред задушен спанак. Следва отново ред картофи, ред спанак и се завършва с картофи. Заливат се отгоре картофите с белия сос и ястието се слага във фурната.
Ястието с картофи и спанак се пече на 190 градуса за около 50 минути. Малко преди готовност огретенът със спанак се изважда и поръсва с настърган кашкавал, Връща се във фурната и се допича до приятен загар.
Вкусен огретен с картофи и спанак!