Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се слагат в тиган с малко олио да се запържат. След като омекнат, към тях се прибавя каймата.
Бърка се, докато стане на трохи и побелее, налива се виното и след като се поизпари, се прибавят ситно нарязаните домати, солта, канелата, карамфил, захарта и черният пипер. Оставя се сосът да се посгъсти и се изваждат карамфилчетата.
За приготвянето на Бешамелов сос, е необходимо в съдинка да се разтопи и загрее кравето масло. Към него се добавят при непрекъснато разбъркване една по една лъжиците брашно. Щом то си промени цвета, на струйка се налива затопленото прясно мляко. Сосът се овкусява със сол и настъргано индийско орехче. Бърка се до сгъстяване на соса.
Макароните се сваряват в подсолена вода. След като се измият в подсолена вода се отцеждат и половината от тях се изсипват в намазнена тавичка. Отгоре върху тях се разпределя сос с кайма и домати.
Върху него се изсипват останалите макарони. Най-отгоре ястието се залива със приготвения сос Бешамел. Пече се във фурна загрята на 190 градуса, докато се стегне заливката от Бешамел.
Преди да се извади от фурната, пастициото по гръцки с макарони се поръсва с настърган кашкавал. Връща се за кратко във фурната. или докато се запече леко кашкавалът.
Уникално вкусно пастицио!