Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, нарежете ги на филийки, наредете ги в гевгир, поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят за около час, след което ги запечете във фурната.
Запържете настъргания лук с 5 с.л. зехтин, прибавете ситно нарязаните домати, захарта и накълцаните на дребно люта чушка и босилек, посолете и оставете соса да поври 15 мин.
Сварете макароните, докато станат полуготови, прецедете ги и ги залейте с 2 с.л. зехтин и 1/3 от приготвения сос.
С останалия зехтин намажете тавата и наредете в нея ред макарони, ред патладжани, като ги заливате с останалия сос.
Най-отгоре сложете бучки масло, поръсете с настъргания кашкавал и запечете пастициото 20 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.