Начин на приготвяне
Макароните за гръцката мусака се сваряват по указанията на опаковката в подсолена вода.
Лукът, чесънт и морковът се почистват, нарязват и задушават в малко мазнина. След като омекнат, се прибавя каймата. Бърка се, докато побелее, след което се прибавят смлените домати. Сосът се овкусява със сол, сух босилек, сух риган и смлян черен пипер.
Белият сос се приготвя, като в малка тенджерка се слага кравето масло и в него се запържва малко брашно. Разрежда се с прясно мляко, овкусява се със сол и индийско орехче.
В тава се изсипва половината от сварените макарони. Отгоре се разпределя каймата с доматения сос и върху нея се изсипват останалите макарони.
Накрая макароните се заливат с приготвения бял сос. Мусаката с макарони се поръсва с настърган кашкавал.
Ястието Пастицио се пече на 190 градуса до хубав загар.
Рецептата за Пастицио - мусака с макарони по гръцки е изпълнена!