Начин на приготвяне
В съд разбиваме прясното мляко с яйцата и солта до получаване на еднородна смес. Към течните съставки добавяме по малко от брашното.
Разбъркваме докато тестото започне да се отделя от купата. След това го преместваме на плота и го доомесваме.
Това тесто, а именно за юфката, трябва да бъде по-твърдо от това за хляб. Когато е готово го правим на късове с големина на яйце.
Покриваме ги с кърпа да не хващат кора.
Вземаме всяко топче и с помощта на точилка разточваме топчето , като ползваме и още малко брашно.
Оформяме кора с дебелина около 0.5 мм
Постиламе чисти кърпи на слънце и върху тях поставяме готовите кори. Трябва да се избере слънчев ден, за да могат корите да съхнат добре.
Готовите изсъхнали кори ги начупваме и ги поставяме в съд, за да се запекат за кратко във фурната.
Запичането става в загрята фурна на 170 градуса. Печем до приятен златист цвят.