Начин на приготвяне
Бобът се почиства и се накисва в студена вода да престои за през нощта. На другия ден изливаме водата и пълним нова студена вода и слагаме боба да се вари на бавен огън.
След като водата заври, прецеждаме боба, изхвърляме водата и наливаме гореща такава, след което слагаме пак да се вари на котлона. След като заври отново, добавяме олио и нарязаният лук на кубчета.
След като поври лукът добавяме и нарязаните чушка, моркови и домат. Това колко време ще варим боба зависи от сорта, който сме взели и от това дали е много стар или пресен боб. Но за около 60-90 минути обикновено бобът се сварява.
След като зърната са омекнали и бобът и зеленчуците са сварени, овкусяваме със сол, джоджен и магданоз. Сервираме бобът горещ и по възможност в керамична купичка, за да стои по-дълго време топъл. Да ви е сладко!