Лешникова торта

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Лешникова торта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8-10 парчета
"С тази лешникова торта ли ще ни посрещнете?"

Необходими продукти

  • за блатовете
  • яйца - 10 бетъка
  • захар - 1 ч.ч.
  • лешници - 300 г сурови, смлени
  • за крема
  • яйца - 10 - те жълтъка
  • масло - 250 г меко
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • шоколад - 200 г бял
  • лешници - 100 г печени за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците за блатовете с малка щипка сол на сняг и щом се захване, при непрекъснато разбиване добавяйте захарта. Накрая на 2 пъти объркайте с фино смлените лешници. В форма с диаметър около 24 см сложете леко намазнена хартия за печене и последователно изпечете еднакви блата в загряна на 180 градуса фурна. Пекат се бързо до лек златист цвят, като трябва да внимавате да не ги прегорите.

Разбийте маслото за крема с 1/2 от пудрата захар. Отделно разбийте на водна баня жълтъците с останалата част пудра захар на не силен огън - внимавайте да не ги сготвите, трябва да станат на пухкав крем и да се сгъстят.

На водна баня разтопете и натрошения шоколад и оставете да се охлади леко. Внимателно го разбъркайте с жълтъците, след което тази смес объркайте с масленият крем.

В подходящ поднос слепете блатовете с крема. Отгоре също намажете с крем и украсете с натрошени запечени лешници. Оставете лешниковата торта в хладилника за няколко часа преди Ситно смлените лешниците (за украсата) запечете 1-2 минути в сух тиган.

Поръсете тортата отгоре и отстрани с лешниците. Оставете тортата в хладилник поне няколко часа преди да я сервирате

Рейтинг

4.3
55
42
32
20
10
Дай твоята оценка: