Начин на приготвяне
За блатовете разтопете в съд на котлона меда, захарта, солта и млякото. Щом се получи хубав златист цвят, добавете маслото, содата и засилете леко котлона, като разбивате непрекъснато. След малко снемете от котлона и продължете разбъркването още 5 минути. Оставете да се охлади и разбъркайте с яйцата едно по едно. След това добавете постепенно и брашното и натрошените лешници.
Получава се меко тесто, което оставете да почине за поне 20 минути. Тестото разделете на 3 равни части, които се разточват на набрашнена повърхност на равни кори с големината на тавичката, в която ще печете. Страничните изрезки не изхвърляйте.
Всяка кора се пече в тава с хартия за печене за не повече от 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовите кори се охлаждат на пълно. 2 от тях по възможност разделете на по 2 отделни блата - общо 4 тънки блата и 1 дебел за основата.
За карамеления крем карамелизирайте захарта в съд на котлона и добавете маслото. Бъркайте и след като се хомогенизира, долейте леко горещото кафе и оставете сместа напълно да се охлади преди да объркате с разбитата сметана.
За белия крем разтопете 150 г бял шоколад с маслото, оставете да се охлади и внимателно разбъркайте с разбитата сметана.
Пригответе и шоколадовия крем по същия начин, като може да добавите и малко пудра захар по желание. Охлаждайте шоколада напълно преди да разбъркате с разбитата сметана. Към шоколадови крем може да добавите и натрошени лешници на око.
В подходящ поднос или голяма чиния сложете дебелия блат най-отдолу. Намажете го с 1/2 от шоколадови крем, отгоре 1 тънък блат, намажете целия бял крем, отгоре пак тънък блат, целия карамелен крем, блат, останалия шоколадов крем и четвъртия тънък блат за завършек. Отгоре намажете тортата с малко мед и поръсете с натрошени лешници.
Коментари