Лешникова торта с три крема

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k113k
Лешникова торта с три крема1 / 2
03/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10-12 парчета

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • брашно - 2 ч.ч.
  • мед - 3 с.л.
  • масло - 75 г
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л.
  • яйца - 2 броя
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • сода - 1/2 ч.л. бикарбонат
  • лешници - около 80 - 100 г натрошени
  • за карамеления крем
  • масло - 120 г
  • захар - 4 с.л.
  • кафе - 4 с.л.
  • сметана - 100 мл разбита
  • за белия крем
  • масло - 120 г
  • сметана - 150 мл сладкарска
  • шоколад - 150 г
  • за шоколадовия крем
  • шоколад - 200 г натурален
  • масло - 1 с.л.
  • сметана - 100 мл течна
  • захар - 60 г пудра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разтопете в съд на котлона меда, захарта, солта и млякото. Щом се получи хубав златист цвят, добавете маслото, содата и засилете леко котлона, като разбивате непрекъснато. След малко снемете от котлона и продължете разбъркването още 5 минути. Оставете да се охлади и разбъркайте с яйцата едно по едно. След това добавете постепенно и брашното и натрошените лешници.

Получава се меко тесто, което оставете да почине за поне 20 минути. Тестото разделете на 3 равни части, които се разточват на набрашнена повърхност на равни кори с големината на тавичката, в която ще печете. Страничните изрезки не изхвърляйте.

Всяка кора се пече в тава с хартия за печене за не повече от 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовите кори се охлаждат на пълно. 2 от тях по възможност разделете на по 2 отделни блата - общо 4 тънки блата и 1 дебел за основата.

За карамеления крем карамелизирайте захарта в съд на котлона и добавете маслото. Бъркайте и след като се хомогенизира, долейте леко горещото кафе и оставете сместа напълно да се охлади преди да объркате с разбитата сметана.

За белия крем разтопете 150 г бял шоколад с маслото, оставете да се охлади и внимателно разбъркайте с разбитата сметана.

Пригответе и шоколадовия крем по същия начин, като може да добавите и малко пудра захар по желание. Охлаждайте шоколада напълно преди да разбъркате с разбитата сметана. Към шоколадови крем може да добавите и натрошени лешници на око.

В подходящ поднос или голяма чиния сложете дебелия блат най-отдолу. Намажете го с 1/2 от шоколадови крем, отгоре 1 тънък блат, намажете целия бял крем, отгоре пак тънък блат, целия карамелен крем, блат, останалия шоколадов крем и четвъртия тънък блат за завършек. Отгоре намажете тортата с малко мед и поръсете с натрошени лешници.

Рейтинг

4.5
59
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мира
Мира
просто супер. Да имаше кой да ми я направи :)
28.08.2012 12:05
1