Начин на приготвяне
Разбийте белтъците за блатовете с малка щипка сол на сняг и щом се захване, при непрекъснато разбиване добавяйте захарта. Накрая на 2 пъти объркайте с фино смлените лешници. В форма с диаметър около 24 см сложете леко намазнена хартия за печене и последователно изпечете еднакви блата в загряна на 180 градуса фурна. Пекат се бързо до лек златист цвят, като трябва да внимавате да не ги прегорите.
Разбийте маслото за крема с 1/2 от пудрата захар. Отделно разбийте на водна баня жълтъците с останалата част пудра захар на не силен огън - внимавайте да не ги сготвите, трябва да станат на пухкав крем и да се сгъстят.
На водна баня разтопете и натрошения шоколад и оставете да се охлади леко. Внимателно го разбъркайте с жълтъците, след което тази смес объркайте с масленият крем.
В подходящ поднос слепете блатовете с крема. Отгоре също намажете с крем и украсете с натрошени запечени лешници. Оставете лешниковата торта в хладилника за няколко часа преди Ситно смлените лешниците (за украсата) запечете 1-2 минути в сух тиган.
Поръсете тортата отгоре и отстрани с лешниците. Оставете тортата в хладилник поне няколко часа преди да я сервирате