Начин на приготвяне
За блатовете разбийте белтъците със захарта на твърд сняг и внимателно ги объркайте с брашното и смлените орехи. Сипете сместа в тава с диаметър около 22 см, застлана със същия размер хартия.
Изпечете общо 3 блата в загряна на 160 градуса фурна за около 20-30 минути всеки. Охлаждайте блатовете и отлепяйте хартията.
За крема разбийте яйцата с захарта до пухкав крем и добавете брашното и ванилия. Започнете да добавяте при непрекъснато бъркане току-що кипналото прясно мляко.
След това прехвърлете крема в тенджерата на млякото и го върнете на котлона. Бъркайте енергично, докато се сгъсти крема.
Натрошете шоколада, сипете го към горещия крем и след 40-50 секунди започнете за разбърквате, докато крема се хомогенизира.
Оставете крема да изстине и разбийте маскарпонето. Добавете сметаната към него и отново разбийте добре. Започнете при непрекъснато разбиване да добавяте по малко от крема към маскарпонето.
В подходящ поднос слепете блатовете с крема и отгоре намажете обилно с крем. За украса поръсете тортата Шоколадово маскарпоне с натрошени ядки или друга по желание и сложете тортата в хладилник за 1 нощ.
Ако си падате по шоколадовите изкушения, вижте също как да си направите торта Гараш или любимата торта Сахер.
Коментари
Много хубава рецепта, написана ясно. Благодаря на авторката.
Кремът обаче стана много рядък, всичко по рецепта до последния детайл направих. Според мен му трябва още маскарпоне, или му е много млякото. Стана рядък, и сега е в хладилника във формата за торта заедно с блатовете.
18 белтъка за 3 блата....невероятно ми се струва.