Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Торта Плодова Пита

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6481
Торта Плодова Пита
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
15/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Ефектна, пъстра и много вкусна Торта Плодова Пита за вашия празник!"

Необходими Продукти

  • БЛАТ
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч. кафява
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • масло - 70 г разтопено
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • лимони - кората на 1 /2 цитрус
  • КРЕМ
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 5 с.л. кафява
  • шафран - щипка по желание
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • царевично нишесте - 3 с.л.
  • крем фреш - 200 г
  • лимон - кората на 1 /2 цитрус
  • ОЩЕ
  • плодове - 500 г ягоди, малини, кайсии, праскови, боровинки, круши, череши и т. н.
  • ЗАХАРЕН СИРОП
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 4 с.л. кафява
  • желатин - 10 г
  • вода - 30 мл за накисване на желатина
  • мента - листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ефектна, пъстра и много вкусна Торта Плодова Пита за вашия празник!

Първо пригответе блата на тортата, като разбиете яйцето със захарта и ванилията на пухкаво кремче.

Ползвах светло кафява захар.

Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади.

Прибавете към яйцето последователно киселото мляко, маслото, фино настъргана кора на половин лимон и накрая брашното, смесено с бакпулвера.

Разбъркайте, до хомогенност и прехвърлете сместа за блата във форма със свалящ се борд 24-26 см, намазана с масло.

Сложете блата за тортата да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 18-20 минути, до суха клечка.

Готовия блат оставете да се охлади напълно.

Докато блатът се пече пригответе крема.

Затоплете млякото, и захарта в касерола. Ако разполагате с шафран, прибавете и щипка от него.

В друг съд разбийте два жълтъка с нишестето.

Прибавете към жълтъците затопленото мляко на струя, бъркайки непрекъснато.

Върнете крема на котлона и бъркайте, докато се сгъсти и на повърхността започнат да се образуват балончета.

Прибавете към крема настъргана лимонова кора, разбъркайте. Покрийте със стреч фолио, плътно, след което оставете крема да се охлади, до стайна температура.

Щом това стане, прибавете към крема крем фреша и разбъркайте, до гладка смес.

Вместо крем фреш може да ползвате заквасена сметана или маскарпоне.

Разпределете приготвения крем върху блата и сложете тортата в хладилник за 1 час.

Измийте и подсушете всички плодове. Нарежете по-едрите на парчета а дребните като малини, боровинки и череши оставете цели.

Разтворете желатина в малко студена вода и го оставете да набъбне.

Пригответе захарен сироп от половин чаша вода и 4 с.л. захар. Варете сиропа 2-3 минути, след което го дръпнете от котлона. След минута прибавете към захарния сироп желатина и разбъркайте, до пълното му разтваряне. Оставете да се охлади.

Наредете плодовете върху тортата и ги намажете с четка, потопена в желатиновата смес.

Това ще запази плодовете да не увяхнат и ще ги направи лъскави.

Върнете вече готовата плодова торта в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ, а след това се насладете на този разкошен летен десерт.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: