Начин на приготвяне
За блатовете разбийте белтъците със захарта на твърд сняг и внимателно ги объркайте с брашното и смлените орехи. Сипете сместа в тава с диаметър около 22 см, застлана със същия размер хартия.
Изпечете общо 3 блата в загряна на 160 градуса фурна за около 20-30 минути всеки. Охлаждайте блатовете и отлепяйте хартията.
За крема разбийте яйцата с захарта до пухкав крем и добавете брашното и ванилия. Започнете да добавяте при непрекъснато бъркане току-що кипналото прясно мляко.
След това прехвърлете крема в тенджерата на млякото и го върнете на котлона. Бъркайте енергично, докато се сгъсти крема.
Натрошете шоколада, сипете го към горещия крем и след 40-50 секунди започнете за разбърквате, докато крема се хомогенизира.
Оставете крема да изстине и разбийте маскарпонето. Добавете сметаната към него и отново разбийте добре. Започнете при непрекъснато разбиване да добавяте по малко от крема към маскарпонето.
В подходящ поднос слепете блатовете с крема и отгоре намажете обилно с крем. За украса поръсете шоколадовата торта с натрошени ядки или друга по желание и сложете тортата в хладилник за 1 нощ.
Коментари
Много хубава рецепта, написана ясно. Благодаря на авторката.
Кремът обаче стана много рядък, всичко по рецепта до последния детайл направих. Според мен му трябва още маскарпоне, или му е много млякото. Стана рядък, и сега е в хладилника във формата за торта заедно с блатовете.
18 белтъка за 3 блата....невероятно ми се струва.