Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай със спанак и бекон

Солен пай със спанак и бекон

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Солен пай със спанак и бекон1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
"Хрупкаво тесто и ароматна плънка, това са отличителните белези на съвършения пай, които срещаме и тук Какво чакате още?"

Необходими продукти

  • брашно - 250 г пресято
  • масло - 125 г студено краве
  • яйца - 1 брой
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 200 мл
  • сметана - 200 мл течна готварска
  • бекон - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • спанак - 150 - 200 г
  • яйца - 3 броя
  • олио
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте брашното с яйцето и маслото и прибавете солта. В началото тестото става на трохи. Продължете да месите, докато се хомогенизира тестото. Оставете го да почине за 1/2 час в хладилника, покрито с кърпа.

След това го разточете на овал и го прехвърлете в набрашнена и намазнена тава, като трябва да улегне и по стените на тавата. Притеснете блата добре, надупчете го с вилица леко и го сложете да се запече за 10-тина минути в предварително загряна фурна.

През това време нарежете бекона, сложете го да се запържи с малко мазнина и добавете нарязания на ситно спанак. Изчакайте да омекне и снемете от котлона. Разбийте яйцата заедно с прясното мляко и сметаната. Добавете сол и черен пипер.

Сипете вътре бекона и спанака и изсипете сместа върху запечения блат. Сложете да се пече в умерена фурна за около 30-40 минути. Извадете, поръсете с още малко накълцан бекон и настърган кашкавал и върнете във фурната да се запече.

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Рецепта за ценители.Много вкусове съчетани и поднесени умело.
08.05.2016 22:48
Fat Berta
Fat Berta
Ауу, изглежда доста интересни. Ще се пробва.
01.09.2011 20:31