Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Италиански солен пай

Италиански солен пай

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Италиански солен пай
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Разкошен солен пай"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • масло - 60 г
  • яйца - 2 бр.
  • пармезан - 80 г настърган
  • брашно - 200 г + 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • масло - за намазване на формата
  • галета - 2 с.л. за поръсване
  • плънка
  • шунка - 300 г
  • сушени домати - 100 г в зехтин
  • моцарела - 150 г настъргана
  • сухи подправки - италиански микс
  • пармезан - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварвте картофите в подсолена вода, без да ги белите. След това ги обелете и намачкайте на пюре.

Прибавете към топлото пюре маслото и разбъркайте, докато се разтопи и усвои напълно.

След това добавете пармезан и 2 яйца, както и сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте.

Пресейте брашното върху работния плот или в тава и прибавете към него картофеното пюре. Замесете тесто. Получава се меко и лепкаво тесто.

Заделете малка част от него, а останалото оваляйте в брашно.

Намажете форма за пай с масло и поръсете с галета.

Сложете вътре тестото и с набрашнени ръце го притиснете, за да заеме формата, като оформите и борд.

Наредете един ред от шунката, нарязана на слайсове, плътно.

Отгоре разпределете моцарелата, нарязани на ситно сушени домати и поръсете с микс от подправки. Ползвах готов микс сухи подправки.

Покрийте всичко с още един слой шунка и поръсете останалия пармезан.

От заделеното тесто оформете фитили върху набрашнена повърхност и ги наредете като решетка върху пая.

Сложете соления пай да се пече в предварително загрята на 180°С фурна за 30 минути, докато добие приятен загар.

Италианският солен пай е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: