Начин на приготвяне
Сварвте картофите в подсолена вода, без да ги белите. След това ги обелете и намачкайте на пюре.
Прибавете към топлото пюре маслото и разбъркайте, докато се разтопи и усвои напълно.
След това добавете пармезан и 2 яйца, както и сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте.
Пресейте брашното върху работния плот или в тава и прибавете към него картофеното пюре. Замесете тесто. Получава се меко и лепкаво тесто.
Заделете малка част от него, а останалото оваляйте в брашно.
Намажете форма за пай с масло и поръсете с галета.
Сложете вътре тестото и с набрашнени ръце го притиснете, за да заеме формата, като оформите и борд.
Наредете един ред от шунката, нарязана на слайсове, плътно.
Отгоре разпределете моцарелата, нарязани на ситно сушени домати и поръсете с микс от подправки. Ползвах готов микс сухи подправки.
Покрийте всичко с още един слой шунка и поръсете останалия пармезан.
От заделеното тесто оформете фитили върху набрашнена повърхност и ги наредете като решетка върху пая.
Сложете соления пай да се пече в предварително загрята на 180°С фурна за 30 минути, докато добие приятен загар.
Италианският солен пай е готов.