Начин на приготвяне
Разтворете маята в затоплената вода. Добавете 2 лъжици от брашното и захарта, разбъркайте и оставете да шупне.
Пресейте брашното със солта. Оформете кладенче в средата и сипете вътре маята и прясното мляко, както и олиото. Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за около 40 минути.
Разтопете лъжица мас и я смесете с олиото.
Късайте топчета от готовото тесто и ги потапяйте в мазнината. Получават све 80-100 малки топчета.
Намаслете тава и ги подредете едно до друго. Оставете да втасат повторно.
Пригответе сместа за намазване. Разтопете маслото с маста, охладете ги и добавете към тях щипка сол, лъжица воа и брашното. Разбъркайте яйцето и го го прибавете. Намажете милинките с тази смес.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете ги за половин час. Докато са още горещи, може да ги поръсите обилно с пудра захар.
Сливенските Милинки с мас и масло са готови.