Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Сливенски Милинки с мас и масло

Сливенски Милинки с мас и масло

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Сливенски Милинки с мас и масло
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Хайде да видим кой първи ще опита тези вкусни сливенски милинки"

Необходими продукти

  • за тестото
  • вода - 100 мл
  • брашно - 500 грама
  • олио - 1 с.лъжица
  • прясна мая - 25 грама (1/2 кубче)
  • прясно мляко - 200 мл (може и вода)
  • сол - 0.5 ч л.
  • захар - 0.5 ч.л.
  • мас - 1 с.л. (пълна)
  • олио - 1 с.л.
  • за намазване
  • мас - 1 с.л. (пълна)
  • сол - щ.
  • масло - 100 грама
  • яйца - 1 брой
  • брашно - 2 с.л. (пълни)
  • вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в затоплената вода. Добавете 2 лъжици от брашното и захарта, разбъркайте и оставете да шупне.

Пресейте брашното със солта. Оформете кладенче в средата и сипете вътре маята и прясното мляко, както и олиото. Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за около 40 минути.

Разтопете лъжица мас и я смесете с олиото.

Късайте топчета от готовото тесто и ги потапяйте в мазнината. Получават све 80-100 малки топчета.

Намаслете тава и ги подредете едно до друго. Оставете да втасат повторно.

Пригответе сместа за намазване. Разтопете маслото с маста, охладете ги и добавете към тях щипка сол, лъжица воа и брашното. Разбъркайте яйцето и го го прибавете. Намажете милинките с тази смес.

Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете ги за половин час. Докато са още горещи, може да ги поръсите обилно с пудра захар.

Сливенските Милинки с мас и масло са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: