Начин на приготвяне
Първата стъпка от приготвянето на тези чудни милинки е разтварянето на маята в топлата вода.
След това в дълбока купа се сипват брашното, захарта и солта. Разбъркват се и към тях се добавя вече разтворената мая.
Първо се бърка с лъжица, а после с ръце. Замесва се тесто. Малко преди да е готово, се добавя олиото и се доомесва.
След като е готово, тестото за милинки се разделя на около 70 малки топченца, които се подреждат в предварително набрашнена и намазнена тава. Оставят се да втасат.
Щом удвоят обема си, на котлона се слага маслото да се разтопи. След като се затопли, се добавя брашното. Най-добре е да се бърка с тел, за да се предотврати образуването на малки бучици.
Маха се от огъня, разбърква се и с тази смес се намазват милинките.
Фурната се включва на 180 градуса, за предпочитане с вентилатор. След няколко минути милинките се поставят в нея, но преди това се поръсват или отново с приготвената заливка, или с галета.
Класическите сливенски милинки се пекат за около половин час. Щом станат готови, се пръскат с вода и се оставят да изстинат, покрити с кърпа.
Може да ги сервирате с пудра захар, сирене или друго по желание.