Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и в средата му правим кладенче. В него смесваме разтопените свинска мас и краве масло, яйцата (без единия жълтък) и киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата.
Омесваме тесто за соленки и с помощта на дебела точилка разточваме кори с дебелина половин сантиметър.
От тях с голяма стъклена чаша изрязваме кръгчета.
В средата на кръгчетата поставяме натрошеното сирене, разбъркано с яйцето. Превиваме кръгчетата на две, залепваме ги с отделения жълтък, разбит с малко вода, и ги подреждаме в намазана с растителното олио тава. По желание с вилица можем да направим линийки по периферията на домашните соленки, за да имат по-интересен вид.
Отгоре ги намазваме с разбития жълтък. По желание поръсваме със сусам. Печем соленките с плънка на умерена фурна до златисто.
Идеалните соленки с мас и краве масло като от едно време.