Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Ябълков пирог с белтъци

Ябълков пирог с белтъци

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Ябълков пирог с белтъци1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6-8

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • сметана - 100 г готварска, течна
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • за плънката
  • ябълки - 5 бр.
  • за белтъчната смес
  • яйца - 3 бр. белтъци
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • лимонена киселина - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното с бакпулвера, чукваме вътре 2 яйца и само жълтъка от третото, добавяме сметаната и разбъркваме до получаването на еднородна маса. Сместа трябва да има плътността на гъста сметана. Така приготвената смес се излива в подходящ съд, дъното на който сте покрили с хартия за печене.

Изравняваме тестото с шпатула. Отгоре покриваме с почистените и нарязани на тънки парченца ябълки. Ябълковият пирог се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за 40-45 минути.

Докато се пече, приготвяме белтъчната смес за заливане. Разбиваме белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно добавяме захарта и най-накрая - лимонената киселина.

С тази белтъчна смес се залива изпечения ябълков пирог и се връща обратно във фурната за още 12-15 минути - до запичане на белтъците.

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: