Начин на приготвяне
Пресяваме брашното с бакпулвера, чукваме вътре 2 яйца и само жълтъка от третото, добавяме сметаната и разбъркваме до получаването на еднородна маса. Сместа трябва да има плътността на гъста сметана. Така приготвената смес се излива в подходящ съд, дъното на който сте покрили с хартия за печене.
Изравняваме тестото с шпатула. Отгоре покриваме с почистените и нарязани на тънки парченца ябълки. Ябълковият пирог се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за 40-45 минути.
Докато се пече, приготвяме белтъчната смес за заливане. Разбиваме белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно добавяме захарта и най-накрая - лимонената киселина.
С тази белтъчна смес се залива изпечения ябълков пирог и се връща обратно във фурната за още 12-15 минути - до запичане на белтъците.