Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Солен пай с тиквички

Солен пай с тиквички

Солен пай с тиквички
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
14/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Солен пай с тиквички за цялото семейство - обожаваме го"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • картофи - 2 бр.
  • сол
  • олио
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • чушки - 3 бр.
  • домати - 1 бр.
  • кайма - 200 г
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и измиват. Тиквичките се измиват добре.

Подготвя се голяма купа с тензух. Тиквичките и картофите се настъргват.

Добавя се малко сол, за да предизвика отделянето на сока на зеленчуците и се разбърква.

Тензухът се свива и се изстисква. Изцеденият сок се отстранява. Докато се приготвя плънката, се оставят да се доизцежда. Празът се изчиства и измива. Нарязва се на колелца.

Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на лентички. Доматът се измива и нарязва на ситно.

Всички зеленчуци се слагат в голям тиган с олио и се задушават. Добавя се каймата и се запържва, като се раздробява с бъркалката.

Чесънът се обелва и нарязва на колелца. Добавя се. Поръсва се с черен пипер и захар. Овкусява се със сол. Разбърква се.

Отстранява се от котлона и се оставя леко да се охлади.

Подготвя се намазнена форма за соления пай. Ако се използва форма с падащ ринг, се слага в друга тава, за да не тече във фурната. Изцедените зеленчуци се изсипват в купата. Чуква се 1 от яйцата и се овкусява със сол. Разбърква се.

Разпределят се равномерно във формата като блат за пай.

Останалите яйца се чукват в купата. Разбъркват се. Плънката се изсипва в яйцата и се разбърква.

Изсипва се върху зеленчуковия блат и внимателно се разпределя.

Соленият пай с тиквички се пече около 40 минути на 200°C.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: