Начин на приготвяне
Картофите се обелват и измиват. Тиквичките се измиват добре.
Подготвя се голяма купа с тензух. Тиквичките и картофите се настъргват.
Добавя се малко сол, за да предизвика отделянето на сока на зеленчуците и се разбърква.
Тензухът се свива и се изстисква. Изцеденият сок се отстранява. Докато се приготвя плънката, се оставят да се доизцежда. Празът се изчиства и измива. Нарязва се на колелца.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на лентички. Доматът се измива и нарязва на ситно.
Всички зеленчуци се слагат в голям тиган с олио и се задушават. Добавя се каймата и се запържва, като се раздробява с бъркалката.
Чесънът се обелва и нарязва на колелца. Добавя се. Поръсва се с черен пипер и захар. Овкусява се със сол. Разбърква се.
Отстранява се от котлона и се оставя леко да се охлади.
Подготвя се намазнена форма за соления пай. Ако се използва форма с падащ ринг, се слага в друга тава, за да не тече във фурната. Изцедените зеленчуци се изсипват в купата. Чуква се 1 от яйцата и се овкусява със сол. Разбърква се.
Разпределят се равномерно във формата като блат за пай.
Останалите яйца се чукват в купата. Разбъркват се. Плънката се изсипва в яйцата и се разбърква.
Изсипва се върху зеленчуковия блат и внимателно се разпределя.
Соленият пай с тиквички се пече около 40 минути на 200°C.