Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Солен бутер пай със спанак и яйца

Солен бутер пай със спанак и яйца

Солен бутер пай със спанак и яйца
Снимка: Албена Асенова-Писева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Вкусен солен бутер пай с тесто за цялото семейство."

Необходими продукти

  • бутертесто - 275 грама
  • спанак - 200 грама
  • пресен чесън - 1 стрък
  • зелен лук - 1 връзка
  • сирене - 200 грама
  • яйца - 2 броя
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и наситнете пресния чесън и зеления лук.

Загрейте олиото и маслото и запържете зелениите, като разбърквате постоянно. Добавете спанака и гответе до промяна на цвета му. Овкусете със сол и черен пипер.

Чукнете в купа едно цяло яйце и белтъка от второто. Добавете охладените зеленчуци и натрошеното сирене. Разбъркайте добре и оставете плънката настрана.

Разточете леко бутер тестото и го разстелете в подходяща тава, като оформите борд по стените. Изрежете внимателно висящите краища и ги запазете за декорация на соления пай.

Разпределете плънката върху основата на пая.

Разточете ленти от останалата кора и ги наредете като решетка върху пая.

Разбийте заделения жълтък и намажете лентичките с помощта на четчица.

Загрейте фурната на 190-200 градуса. Изпечете спаначения пай до готовност - около 40 минути.

Соленият пай със спанак и яйца е готов.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: