Начин на приготвяне
Почистете и наситнете пресния чесън и зеления лук.
Загрейте олиото и маслото и запържете зелениите, като разбърквате постоянно. Добавете спанака и гответе до промяна на цвета му. Овкусете със сол и черен пипер.
Чукнете в купа едно цяло яйце и белтъка от второто. Добавете охладените зеленчуци и натрошеното сирене. Разбъркайте добре и оставете плънката настрана.
Разточете леко бутер тестото и го разстелете в подходяща тава, като оформите борд по стените. Изрежете внимателно висящите краища и ги запазете за декорация на соления пай.
Разпределете плънката върху основата на пая.
Разточете ленти от останалата кора и ги наредете като решетка върху пая.
Разбийте заделения жълтък и намажете лентичките с помощта на четчица.
Загрейте фурната на 190-200 градуса. Изпечете спаначения пай до готовност - около 40 минути.
Соленият пай със спанак и яйца е готов.