Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Добавете разтопения шоколад, лимоновата кора и сока от 1/2 лимон, галетата, брашното, бакпулмера, смлените бадеми и разбъркайте до хомогенност. Разбийте белтъците на сняг и внимателно ги разбъркайте с останалата смес.
Изсипете сместа в тава, застлана с намазнена хартия за печене и сложете да се изпече в умерена фурна до готовност. Готовият тортен блат се охлажда и се разделя на 2 отделни. Ако искате да се получи голяма торта, пригответе още една такава доза, за да станат 4 блата.
Накиснете предварително стафидите в рома. Жълтъците за крема разбийте с 1 с.л. от захарта до побеляване и разредете сместа с чаша от прясното мляко. В тенджерка изсипете останалата захар да се карамелизира и постепенно разредете с 100 мл прясно мляко, предварително затоплено. Бъркайте докато се карамелизира и започнете да прибавяте останалото затоплено мляко на малки порции.
Щом всичко се хомогенизира, при непрекъснато бъркане добавете и яйчената смес. Накрая сгъстете крема с нишесте, разтворено във вода. Бъркайте, докато се сгъсти. Оставете карамеления крем да се охлади, след което го разбъркайте с разбитите на сняг белтъци.
Слепете блатовете с крема, като между тях ръсите от накиснатите в ром стафиди.
Отгоре намажете карамелената торта обилно с крем и украсете с натрошени орехи или бисквити.
Коментари
Да, Дани, именно това е написала авторката на рецептата, най-вероятно ти звучи странно, че карамела се разрежда с прясно мляко. Няма нищо странно.
Юлия, яйчената смес се прибавя към карамелизираното мляко. Никъде не пише, че при карамела има жълтъци.
Четете бе хора, четете наред! Не, между редовете! За разлика от някои други рецепти, в тази няма нищо сбъркано или пък неясно. Благодаря на Зазу за тази рецепта. На мен лично ми се вижда много добра и ще я направя задължително.