Ezine.bg»Рецепти»Баница»Турска къпана баница

Турска къпана баница

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Турска къпана баница5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
"Днес ще ви предложим една истинска къпана баница по автентична турска рецепта"

Необходими продукти

  • яйца - 3 броя, за корите
  • вода - 1 ч.ч. хладна
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме
  • масло - 1/2 пакетче краве, за намазване
  • олио - около 1/3 ч.ч.
  • сирене - бяло, за плънката
  • магданоз - 8 стръка
  • вода - за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте яйцата с водата, оцета, солта и постепенно брашното. Започнете да месите, докато получи средно твърдо тесто. Оставете го да си почине за 15-тина минути. След това оформете 10 еднакви топки от него и ги разточете на тънки кори.

За плънката леко разтопете маслото и го смесете с олиото. Натрошете сиренето. Аз слагам около 300 г бяло саламурено. Започнете да редите баницата в намазнена тава - 2 кори, между тях малко масълце и вода, трета кора, пак масло и малко вода, сирене, отново кора, масло, сирене, вода и така до изчерпване на продуктите. Последната кора се поръсва само с масло и вода. Пече се в предварително загряна на 190 градуса фурна.

Щом се зачерви къпаната турска баница се вади и се полива обилно с вода (около 2-3 ч.ч.). Веднага върнете баницата във фурната и доопечете на 170 градуса, докато водата се поеме. Готовата баница се вади и се оставя да престои половин час преди да я нарежете.

Рейтинг

3.6
54
46
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

моника
моника
баницата не ми харесва много сигурно защото ние не я правим както трябва :0
27.05.2014 11:20
1
1
Йордана
Йордана
баницата е великолепна всички трябва да я пробвате :)
27.05.2014 11:18
1
2
Арсова
Арсова
Рецептата наистина не е оригиналната. След разточване на корите те се варят една по една за минута наи-много в завряла солена вода, с решетъчна лъжица се вадят корите и се пущат в студена вода . Първата кора неварвна св слага върху намасленото дъно на тавата , ръси се сирене и масло и се редят варените кори и сиренето до свърсшване на продуктите. Завършваме с неварена кора. Баницата се пече върху печката, като внимателно се върти и повдига с ножа за да се проверява да не изгори. Обръща се спомоща на друга тава и се опича и от другата страна
03.04.2014 19:38
16
1
тодор василев
тодор василев
при добавката на водата малко кашкавал на ситното ренде
01.07.2013 15:04
6
2
Павлинка Георгиева
Павлинка Георгиева
Не е грешка,че се прибавя оцет,аз даже съм слагала и една ,две супени лъжици ГРОЗДОВА ракия.Всичко това спомага втасването,опитайте и тогава критикувайте.Да добавя по избор е дали ще добавите оцет или ракия,но не двата продукта заедно.Когато правя бухти предпочитам да ползвам оцет,при месене на пити и баници-ракия и то гроздова.
24.06.2013 16:54
Ани
Ани
Пълни глупости! Това няма нищо общо с баницата.Какви са тия оцети и сол и после как ще пека после ще я залея с вода и пак ще я пека... Преди да пишете поне се осведомете.Това е всичко друго ,но НЕ И КЪПАНА БАНИЦА!!!!
13.01.2013 18:36
7
5
1
Покажи всички подкоментари
arda
arda
Това се нарича лесна или бърза къпана баница.
10.10.2011 17:07
1
жжж
жжж
Тази баница няма нищо общо с къпаната баница.
09.10.2011 12:33
4
kiki
kiki
Да, наистина е грешна рецептата. Къпаната баница е къпана защото корите се варят в гореща вода и след това се редят.
16.09.2011 19:24
3
2
tomas
tomas
Ами, булка, магданоза къде го слагаме, а ?
10.08.2011 14:58
1
appeal
appeal
Рецептата е грешна.
02.07.2011 01:28
1