Начин на приготвяне
Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче. Добавете вътре всички съставки за тестото и замесете средно твърдо тесто.
Разделете на 14 питки. Поръсете ги с малко брашно, завийте с памучна кърпа и оставете за кратко да втасат.
Смесете кравето масло и олиото. Намажете тавата. Вземете една питка и разточвате на тънка кора с диаметъра на тавата, с която ще печете.
Поставете я на дъното. Намажете с мазнината.
Разточете втора, сложете и нея и намажете. Така до седмата кора. Натрошете всичкото сирене и разточете осмата кора, мазнина, кора...
Нарежете точената баница на квадрати. Намажете я отгоре с мазнината и печете в предварително загрята фурна на 180°C до златист загар.
Извадете от фурната, залейте с 400 мл студена вода и върнете отново във фурната.
Изчакайте да попие и извадете домашната къпана баница.
Оставете леко да се охлади и сервирайте родопска къпана баница.