Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Молдовски пирог с бекон и патладжани

Молдовски пирог с бекон и патладжани

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Молдовски пирог с бекон и патладжани2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Изключително богат на вкусове и аромати Молдовски пирог, опитайте го и Вие!"

Необходими продукти

  • за тестото:
  • брашно - 400 г
  • масло - 100 г
  • вода - 150 мл
  • за плънката:
  • патладжан - 1 бр.
  • грах - 300 г от консерва
  • бекон - 150 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • люти чушки - 1 бр.
  • домати - 1 бр. малък
  • сол - 1 щипка
  • патладжани - 1 бр.
  • за заливката:
  • яйца - 5 бр.
  • сметана - 150 мл течна
  • прясно мляко - 150 мл
  • крема сирене - 150 г
  • кашкавал - 50 г настърган
  • сол - 2 щипки
  • кедрови ядки - 1 шепа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се тесто, като брашното се реже с нож до образуването на трохи. Добавя се ледено студената вода и рязането продължава, а след това се замесва тесто. Оставя се в хладилника за 30 минути.

Патладжанът се реже на кръгчета, посолява се и след 15 минути се изцежда от горчивия сок.

Грахът се отцежда от течността в консервата. Лукът се реже на кубчета, чесънът, доматът и лютата чушка се режат на ситно. Беконът се реже на тънки ивици и се запържва до златисто на сух тиган. Добавя се лукът и чесънът и се пържат 3 минути.

Добавя се лютата чушка и се пържи 2 минути. Добавя се доматът и патладжанът и сместа се задушава 5 минути под капак.

Тестото се слага в тава, като се оформят стенички.

Приготвя се заливка, като яйцата се разбиват с прясното мляко и сметаната. Добавя се сол, крема сирене и кашкавал и всичко се разбърква.

Плънката се слага върху тестото, отгоре се слага грахът, залива се със заливката и се поръсва с кедрови ядки. Пече се 50 минути на 180 градуса. Охлажда се и се сервира.

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: