Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните и доматите на кръгове. Патладжаните поръсете със сол и оставете под наклон за 20-30 минути, за да се отцеди горчивият им сок.
Изплакнете ги и по желание ги изпържете, като ги овалвате в брашно. Така ястието става по-блажно и вкусно, но по-калорично. Ако не искате да ги пържите, ги оставете сурови.
В съд загрейте малко мазнина и запържете за кратко стръкчето розмарин, докато си пусне аромата. Добавете накълцаните праз и чесън и запържете и тях до омекване. Щом са готови, се маха стръкчето розмарин и се подправят с малко сол и черен пипер.
В леко намазнена тава сложете ред патладжани, поръсете с малко натрошено сирене, ред домати, лука и чесъна и редувайте отново патладжани, сирене и домати, докато се изчерпат количествата. Отгоре залейте с доматения сок, предварително добре овкусен със сол и черен пипер.
Сложете ястието да се пече, докато течността се поизпари и добие лек загар. Поднесете с прясно накълцан магданоз.