Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Патладжан със сирене и домати

Патладжан със сирене и домати

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Патладжан със сирене и домати
Снимка: Чародейката
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Студено мезе за вино - изискано, вкусно и приготвено по здравословен начин"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • чесън - 1 скълцана скилидка
  • риган - 1 щипка сух
  • магданоз - 1/4 връзка
  • босилек - 5 - 6 свежи листа
  • маслини - 7 - 8 бр. черни
  • зехтин
  • винен оцет
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и без да се отстранява дръжката и кората им, се разрязват на две половинки по дължина. Правят се прорези с нож от вътрешната страна и си посоляват със сол. След петнадесет минути се изстискват с ръце от отделилия се сок.

Намазват се с малко олио или зехтин и се изпичат на грил тиган или скара от двете страни.

След като изстинат, се издълбава вътрешността им и се прехвърля в купа. Добавят се обелените и нарязани на ситно домати, обезкостените и нарязани на шайби черни маслини, нарязаното на кубчета сирене, нарязания на ситно магданоз и босилек, скълцания чесън, щипка риган, зехтин, винен оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се всичко хубаво и патладжаните се пълнят с плънката.

Пълнените патладжани се поднасят като студено предястие или мезе за вино.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: