Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и без да се отстранява дръжката и кората им, се разрязват на две половинки по дължина. Правят се прорези с нож от вътрешната страна и си посоляват със сол. След петнадесет минути се изстискват с ръце от отделилия се сок.
Намазват се с малко олио или зехтин и се изпичат на грил тиган или скара от двете страни.
След като изстинат, се издълбава вътрешността им и се прехвърля в купа. Добавят се обелените и нарязани на ситно домати, обезкостените и нарязани на шайби черни маслини, нарязаното на кубчета сирене, нарязания на ситно магданоз и босилек, скълцания чесън, щипка риган, зехтин, винен оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се всичко хубаво и патладжаните се пълнят с плънката.
Пълнените патладжани се поднасят като студено предястие или мезе за вино.
Добър апетит!