Начин на приготвяне
Картофите се измиват много добре с четка, разрязват се на резенчета и се пускат във вряща вода. Варят се 10 минути. Отцеждат се.
Тиквичките се режат по дължина на две или на три.
Чушките се почистват от дръжките и семките, лукът се реже на половинки. Всички зеленчуци се нареждат върху скара, намазана със зехтин, или намазнена плоча за печене. Поръсват се със сол и се напръскват със зехтин. Пекат се, като се обръщат един-два пъти, за да не загорят.
Приготвя се сос, като чушката се пече и се обелва. Печената чушка, доматите, хлябът, бадемите, лешниците, чесънът, червеният пипер, оцетът, солта и лютият червен пипер се пасират. Добавя се зехтинът и сместа се пасира отново.
Франзелата се реже на филийки, които се намазват със зехтин и се пекат на скарата до златисто. Натъркват се с чесън. Зеленчуците се сервират, поръсени с мащерка, и се поднасят заедно с филийките и соса.