Начин на приготвяне
Първо обелете лука и го разрежете на две. Сложете го в предварително намазнена тава за печене. Добавете двата домата (леко цепнати), както и чесновите скилидки.
Посолете и сложете зеленчуците да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Междувременно сложете сухите чушки в топла вода, за да се хидратират - необходими са около 30 минути.
Почистете чушките от семките и с помощта на остър нож изстържете меката вътрешност, а кожата изхвърлете.
Прехвърлете печените зеленчуци в блендер (предварително обелете чесъна и доматите).
Добавете ядките, малко от зехтина, натрошения хляб и посолете.
Пасирайте до получаване на гладка паста. Добавяйте на части останалия зехтин, за да се хомогенизира добре.
Може да счукате соса в хаване, но е доста по-трудоемко, затова най-добре е да се използва пасатор или блендер.
Този зеленчуков сос е типичен в кухнята на Каталуния, Испания. Може да се сервира към морски дарове или печена риба. Може да се приготви само с един вид ядки, без хляб, да се увеличи зехтина или зеленчуците да бъдат пържени, а не печени.
Оригиналният сос Ромеско е готов.