Оригинален сос Ромеско

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8872k17k
Оригинален сос Ромеско3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Един впечатляващ испански сос, който е чудна добавка към толкова много ястия."

Необходими продукти

  • домати - 2 големи
  • хляб - 2 филийки (почти сух)
  • лук - 1 средна глава
  • чушки - 2 сухи камби
  • чесън - 4 скилидки
  • бадеми - 100 г печени, белени
  • лешници - 80 г печени, белени
  • винен оцет - 20 мл
  • зехтин - 80 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо обелете лука и го разрежете на две. Сложете го в предварително намазнена тава за печене. Добавете двата домата (леко цепнати), както и чесновите скилидки.

Посолете и сложете зеленчуците да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Междувременно сложете сухите чушки в топла вода, за да се хидратират - необходими са около 30 минути.

Почистете чушките от семките и с помощта на остър нож изстържете меката вътрешност, а кожата изхвърлете.

Прехвърлете печените зеленчуци в блендер (предварително обелете чесъна и доматите).

Добавете ядките, малко от зехтина, натрошения хляб и посолете.

Пасирайте до получаване на гладка паста. Добавяйте на части останалия зехтин, за да се хомогенизира добре.

Може да счукате соса в хаване, но е доста по-трудоемко, затова най-добре е да се използва пасатор или блендер.

Този зеленчуков сос е типичен в кухнята на Каталуния, Испания. Може да се сервира към морски дарове или печена риба. Може да се приготви само с един вид ядки, без хляб, да се увеличи зехтина или зеленчуците да бъдат пържени, а не печени.

Оригиналният сос Ромеско е готов.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.