Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Бирени мезета»Печени зеленчуци със сос ромеско

Печени зеленчуци със сос ромеско

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Печени зеленчуци със сос ромеско2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • лук - 2 глави
  • чушки - 3 бр.
  • картофи - 8 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • мащерка - 3 щипки
  • франзела - 1/2 бр.
  • сол - 2 щипки
  • зехтин - 2 с.л.
  • за соса ромеско
  • чушки - 1 бр. червени
  • домати - 3 бр.
  • хляб - 1/2 филия
  • бадеми - 1/4 ч.ч.
  • лешници - 1/4 ч.ч.
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л
  • оцет - 2 с.л.
  • зехтин - 125 мл
  • сол - 1 щипка
  • лют червен пипер - на върха на ножа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват много добре с четка, разрязват се на резенчета и се пускат във вряща вода. Варят се 10 минути. Отцеждат се.

Тиквичките се режат по дължина на две или на три.

Чушките се почистват от дръжките и семките, лукът се реже на половинки. Всички зеленчуци се нареждат върху скара, намазана със зехтин, или намазнена плоча за печене. Поръсват се със сол и се напръскват със зехтин. Пекат се, като се обръщат един-два пъти, за да не загорят.

Приготвя се сос, като чушката се пече и се обелва. Печената чушка, доматите, хлябът, бадемите, лешниците, чесънът, червеният пипер, оцетът, солта и лютият червен пипер се пасират. Добавя се зехтинът и сместа се пасира отново.

Франзелата се реже на филийки, които се намазват със зехтин и се пекат на скарата до златисто. Натъркват се с чесън. Зеленчуците се сервират, поръсени с мащерка, и се поднасят заедно с филийките и соса.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: