Запеканка от карфиол

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Запеканка от карфиол1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-5
"Вкусно безмесно ястие, което може да приготвите буквално за половин час!"

Необходими продукти

  • карфиол - 1 и 1/2 глава
  • праз - 2 стръка, светлата част
  • галета - 3 с.л.
  • сметана - 1 кофичка заквасена
  • масло - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • бял пипер
  • сирене - 1 ч.ч. настърган пармезан
  • кашкавал - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете карфиола и го накъсайте на розички. Бланширайте го за 2-3 минути във вряща вода, след което отцедете.

В тиган разтопете маслото и задушете нарязания на колелца праз. Щом леко омекне добавете галетата, разбъркайте и сипете заквасената сметана. Изчакайте да клокне и овкусете със сол, черен и бял пипер.

Разпределете карфиола в намазнена тава и го залейте със сметановата смес. Сложете за 10-15 минути да се пече в умерена фурна.

След това го извадете и го поръсете с настъргания кашкавал, а отгоре и пармезана. Върнете във фурната и печете, докато се получи апетитна коричка.

Рейтинг

4
55
43
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#178366
Потребител#178366
Направих както е описана рецептата, много е вкусна, лесно се приготвя едновременно нахранва и не е тежка за консумиране.
19.10.2016 15:20
rumi
rumi
искрено благодаря, това е истинска вкусотия !!!
21.11.2012 12:57
2
vkehayov
vkehayov
Леле, такава вкусна манджа, ама малко експериментирах, щото нямах сметанка под ръка, та го направих с прясно овче мляко. Доста е гъсто. Сложих малко повечко мляко и малко повечко галета (мое производство). И чукнах две яйца (кокоши, не моите). И пармезан нямах, та изрових в хладиника едно парче изсъхнал кашкавал, останал от време оно, но имах и пресен. От една голяма тава остана половина, само двамца бяхме.
15.11.2011 14:55
6