Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчуци със сос

Зеленчуци със сос

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
307137
Зеленчуци със сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • моркови - 450 г
  • брюкселско зеле - 200 г
  • лук - 300 г
  • гъби - 125 г
  • бакла - 200 г
  • масло - 15 г
  • за соса
  • масло - 25 г
  • брашно - 25 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • бульон - 300 мл прясно мляко
  • сметана - 150 мл
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете зеленчуците и ги сварете в подсолена вряща вода, но не ги пускайте едновременно, а един след друг. Първо сварете лука, след това добавете брюксеското зеле, морковите и най-накрая баклата. Може да използвате каквито искате зеленчуци.

С помощта на решетъчна лъжица извадете сварените зеленчуци. Бульона запазете за соса.

Нарежете печурките на филийки и ги запържете до златисто в маслото, като предварително сложите щипка-две сол.

За да приготвите соса най-напред разтопете маслото на слаб огън. Като бъркате непрекъснато добавете брашното, млякото и 300 мл от зеленчуковия бульон. Когато соса кипне, намалете котлона и варете още 10 минути като бъркате непрекъснато.

Сложете подправките и сметаната, разбъркайте и полейте зеленчуците. Да ви е вкусно ;)))

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка: