Начин на приготвяне
Измийте патладжана, нарежете го на по-едри кубчета, посолете ги, оставете ги в гевгир за 30 мин., за да се отцеди горчивия им сок, и ги подсушете.
В голям дълбок тиган загрейте олиото, изпържете каймата при непрекъснато бъркане, докато се промени цвета ѝ, добавете накълцания на малки кубчета лук и задушавайте 2-3 мин.
Прибавете патладжана и нарязаните тиквички и пържете 3-4 мин., добавете надробените домати заедно със сока от консервата, долейте 100 мл топла вода, похлупете тигана и задушавайте 15 мин., като разбърквате от време на време.
Прибавете ригана, розмарина и сметаната и гответе ястието, докато се посгъсти, подправете го с черен пипер и сол, разбъркайте го и го поднесете веднага в същия съд.
По желание гарнирайте с любима сварена паста така приготвения сос от спагети.
Този зеленчуков сос с тиквички е много подходящ за всякакви макаронени изделия.