Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Яхния от зрял боб в крок пот

Яхния от зрял боб в крок пот

Яхния от зрял боб в крок пот
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
315 мин.
Общо
330 мин.
Порции
5
"Един по-иновативен начин за приготвяне на боб яхния - в крок пот"

Необходими продукти

  • боб - 400 г бял
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1/4 глава
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • чушки - 1 бр. печена
  • домати - 1/2 к.ч. консервирани
  • джоджен - 1 с.л сух
  • целина - 1/2 с.л. листа суха
  • олио - 4 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода за 12 часа. Водата се сменя, бобът се слага на котлона. Вари се около 10 минути, след което водата отново се изхвърля.

Бобът се прехвърля в керамичният съд на крок пот. Към него се прибавят нарязаните на дребно лук, морков и главата целина. Скилидките чесън се слагат цели.

Прибавят се червеният пипер, олиото и се налива вода, която да достига един пръст над нивото на бобените зърна.

Уредът се похлупва и се включва на втора степен за пет часа. На четвъртия час се прибавя солта, нарязаната, червена чушка, доматите, солта и подправки за боб.

Който предпочита пикантни ястия, може да се прибави една суха люта чушка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: