Начин на приготвяне
За приготвянето на тази баклава с шамфъстък и орехи смиламе ореховите ядки заедно с половината от кристалната захар и оставяме на страна. Смесваме с 1⁄2 ч.л. канела и разбъркваме. Смиламе шамфъстъка с блендер с останалата част от захарта и оставяме настрана.
Смесваме с останалата половина от канелата и разбъркваме. Подбираме правоъгълна тава с размери близки до размера на корите.
При необходимост изрязваме корите с размерите на тавата. Намазваме дъното на тавичката с масло и редим 3 кори една върху друга. Слагаме първия слой смлени орехи.
Редуваме със следващите 4 кори. Допълваме с шамфъстък. И така, докато завършим с горния слой кори. Разрязваме на малки квадрати баклавата заливаме обилно с разтопеното краве масло.
Печем на 180 градуса с вентилатор първите 20 минути, намаляме фурната на 100 градуса и печем следващите 40 минути. Изваждаме и оставяме изпечената баклавичка да се охлади добре.
За сиропа: Приготвяме сиропа от захарта, водата и лимоновия сок. Поливаме с топлия сироп вече охладената баклава. Оставяме да се напои добре поне 1 денонощие. Съхраняваме в хладилник. При сервиране поръсваме със смления шамфъстък. Получава се сладък разкош, на който никой не може да устои. Истински празник за сетивата!
Вижте още вкусни идеи за баклава с орехи и превъзходни баклавички с шамфъстъци. Сочни, сладки и неустоими - те носят доза щастие във всеки дом!
Запознайте се и с някои важни ползи от консумацията на шамфъстъци.