Начин на приготвяне
Залейте сушените сливи с гореща вода и ги кипнете на умерен огън за 2-3 минути.
Намазнете дъното на тава за печене с масло. Разстелете корите за баница.
Намазнете с масло първата кора и сложете втора върху нея, поръсете с орехи и наредете ред сливи в края на кората.
Завийте на руло и го сложете в тавата. Процедирайте така до изчерпване на корите. Нарежете на малки рулца.
Загрейте фурната и изпечете баклавата до хубав златист цвят. Извадете и оставете да се охлади.
През това време пригответе сиропа. Загрейте чаша и половина вода, прибавете захарта и сварете.
Свалете от колона и ароматизирайте с лимоновата кора и ванилията. Леко охладете сиропа и полейте равномерно баклавата.
Оставете я да престои един ден и сервирайте.
Баклавата с орехи и сушени сливи е страхотна!