Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бонбони»Пикантни шоколадови трюфели със сушени сливи

Пикантни шоколадови трюфели със сушени сливи

marcheva14marcheva14
Новак
601443k140
Пикантни шоколадови трюфели със сушени сливи
Снимка: marcheva14
1 / 2
22/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
40
"Великолепни шоколадови трюфели с приятен пикантен вкус Истинска наслада за сетивата"

Необходими Продукти

  • шоколад - 200 грама (60% какао)
  • сметана - 150 мл (високомаслена)
  • маскарпоне - 100 грама (на стайна температура)
  • масло - 50 грама (на стайна температура)
  • меласа - 1 с.лъжица
  • сушени сливи - 5 - 6 бр.
  • тъмни стафиди - 1/2 с.л.
  • коняк - 3 - 4 с.л. (или друг качествен алкохол)
  • шоколадови бисквити - 240 грама трохи (или от кейк)
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • за покриване
  • кайенски пипер - 1/4 ч.л. до 1 1/2 ч.л.
  • черен шоколад - 200 грама
  • олио от авокадо - 2 с.л. или обикновено олио
  • розов пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите и сушените сливи в коняка и оставете да се напоят за няколко часа. Отцедете ги нарежете на ситно, а коняка запазете.

Смелете шоколадовите бисквити до получаване на трохи.

Загрейте сметаната и залейте шоколада, предварително начупен в купа. Разбъркайте с шпатула до хомогенен крем. Оставете го да се охлади и го разбийте с миксер. ДОбавете маскарпонето, мелата и маслото.

Към шоколадовия крем се добавят суешните плодове и 2-3 лъжици от коняка. Накрая прибавете бисквитените трохи и разбъркайте с шпатула.

С помощта на лъжичка гребвайте от сместа и оформяйте топчета с навлажнени длани.

Подредете бонбоните в тава с хартия за печене. Приберете ги във фризер да стегнат хубаво.

За глазурата разтопете част от шоколада на водна баня. Към втечнения шоколад прибавете и останалия, наситнен на малки парчета.

Прибавете олиото и лютия пипер, разбъркайте. Количеството на кайенския пипер е по ваш избор - опитайте и може да добавите и повече.

Потопете охладените бонбони в шоколадовата глазура и отново ги наредете върху хартия за печене.

Поръсете ги с розов пипер, който ще придаде красив контраст.

Пикантните шоколадови трюфели със сушени сливи са чудни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: