Котешко езиче

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k9259581k
Котешко езиче1 / 2
22/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Изпитана рецепта, за един от най-емблематичните сладкиши от близкото минало, с който са израснали няколко поколения българи."

Необходими Продукти

  • брашно - 100 г
  • масло - 125 г
  • белтъци - 4 бр.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме захарта и маслото , докато станат на крем и прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията, размесваме вниматено, за да не спаднат белтъците.

Пълним пош и шприцоваме котешки езичета върху застлана с хартия за печене тава.

Печем в загрята силна фурна за 10 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Да, грешна е рецептата. Липсва захарта в продуктите, а в описанието я има иначе.
Ето ви сполучлива рецепта за котешко езиче:
100 г. брашно
100 г. масло, меко
100 г. пудра захар
3 белтъка
Ванилия
Щипка сол
Разбивате си маслото със захарта, щипка сол и ванилията. Добавяте един по един белтъците при непрестанно разбиване. Накрая слагате и брашното и когато имате хомогенна смес - доста е рядка, слагате за 8-10 минути в хладилник. Ако ще шприцовате, напълнете сместта в пош с гладък накрайник преди да сложите в хладилника.
Шприцовайте си котешките езичета в тавичка покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Просто правете пръчици, които впоследствие при печенето ще се разлеят и придобият типичната за котешко езиче форма. Печете около 10 минути или докато краищата почервенеят.
След като извадите от фурната изчакайте да изстинат, защото в началото са меки, после се втвърдяват.
Други съвети:
Изпечете на два пъти, защото в една тава трудно се събират и може да слепнат едно за друго аконса по на гъсто.
Съхранявайте в добре затворен херметически съд.
Дано съм била полезна. Успех!
23.09.2019 16:00
2
Elena Dobrev
Elena Dobrev
Заех се да приготвя тези котешки езичета, и като започнах видях, че рецептата е грешна, или не пълна. Може ли някой да ми каже колко е захарта, и има ли въобще брашно, защото никъде не пишеше да го прибавим. Да не би да е объркано в съставките, вместо брашно да стои захар?
08.02.2017 16:30