Начин на приготвяне
Първо пресейте брашното в подходяща купа, като добавите към него солта и бакпулвера.
Сипете 2 лъжици мляко, ваниловата и обикновената захар, жълтъците, нарязаното на парчета студено масло и лимоновата кора.
Постепенно замесете меко тесто. В началото ще наподобява пясък, но постепенно ще придобие еднородна консистенция. Увийте масленото тесто в стреч фолио и го приберете в хладилник за час.
Сложете хартия за печене на плота и очертайте кръг с диаметър 24 см. Вътре в него разточете тестото на кора с дебелина около 5 мм. Излишното махнете с нож (може да направите маслени топчета, в които да пъхнете по една ядка и да изпечете).
Прехвърлете хартията с маслената кора в тава. Направете 8 на брой разрези, като задължително завършвате на около 5 см от края на кръга. Точно в тези 5 см сипете кайсиевия мармалад.
Внимателно прегънете получените триъгълници към стените на тавата. Поръсете чистото тесто с гранулирана захар, а в частта с мармалада поръсете бадемите.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете масления сладкиш до апетитен загар - около 35 градуса.
Охладете плодовия пай на решетка и нарежете.
Италианският маслен пай с кайсиев мармалад е готов.