Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Италиански маслен пай с кайсиев мармалад

Италиански маслен пай с кайсиев мармалад

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Италиански маслен пай с кайсиев мармалад
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Неустоим маслен пай, който да поднесете с чаша ароматен чай"

Необходими продукти

  • жълтъци - 2 броя
  • брашно - 250 грама
  • масло - 120 грама
  • захар - 100 грама
  • прясно мляко - 2 с.лъжици
  • ванилова захар - 1 пакетче (10 грама)
  • лимонова кора
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • и още
  • кайсиев мармалад - 3 - 4 с.л.
  • филирани бадеми - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л. (гранули)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте брашното в подходяща купа, като добавите към него солта и бакпулвера.

Сипете 2 лъжици мляко, ваниловата и обикновената захар, жълтъците, нарязаното на парчета студено масло и лимоновата кора.

Постепенно замесете меко тесто. В началото ще наподобява пясък, но постепенно ще придобие еднородна консистенция. Увийте масленото тесто в стреч фолио и го приберете в хладилник за час.

Сложете хартия за печене на плота и очертайте кръг с диаметър 24 см. Вътре в него разточете тестото на кора с дебелина около 5 мм. Излишното махнете с нож (може да направите маслени топчета, в които да пъхнете по една ядка и да изпечете).

Прехвърлете хартията с маслената кора в тава. Направете 8 на брой разрези, като задължително завършвате на около 5 см от края на кръга. Точно в тези 5 см сипете кайсиевия мармалад.

Внимателно прегънете получените триъгълници към стените на тавата. Поръсете чистото тесто с гранулирана захар, а в частта с мармалада поръсете бадемите.

Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете масления сладкиш до апетитен загар - около 35 градуса.

Охладете плодовия пай на решетка и нарежете.

Италианският маслен пай с кайсиев мармалад е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: