Начин на приготвяне
Измийте добре ябълките и старателно ги почистете от загнилите и наранени участъци. Нарежете ги на филийки, но без да ги белите.
Изсипете ги в тава и ги залейте с вода, колкото да се покрият. Варете на тих огън до пълното омекване на плодовете. След като сместа се поохлади, прекарайте ябълките през гевгир. Получената плодова каша се слага на котлона да се вари, като е небходимо непрекъснато да се бърка.
Щом мармаладът почти се е стъстил, добавете захарта и пак варете, докато лопатката, с която бъркате, не започне да образува пътечка. Махнете от огъня и насипете в буркани.
Няколко дни мармаладът се държи на слъце, след това бурканите се завързват с пергаментова хартия и се съхраняват на прохладно място.
По желание може да ароматизирате мармалада с канела или листа индрише, които се добавят, когато започне да се сгъстява.