Начин на приготвяне
За този вкусен мармалад използвайте добре узрели плодове. Количеството на захарта е малко и по този начин се постига натуралният вкус.
Понякога слагам и още по-малко захар, затова препоръчвам да слагате по малко, разбърквате и опитвате. Всичко зависи от сладостта на самите плодове.
Измийте и нарежете сините сливи на две половини и отстранете костилките.
Обелете и нарежете ябълките.
Смелете сливите и ябълките в машина за мелене на месо.
Сложете смлените плодове в голям съд на котлона и варете около 70-90 минути при непрекъснато бъркане.
Разбира се най-хубавият мармалад се прави на огън, но в градски условия и това е решение.
Ще разберете дали мармаладът от сливи е готов, когато започне да прави пътечка при бъркане.
Щом достигне желаната гъстота прибавете захарта и бъркайте непрекъснато още 10 минути.
Готовия мармалад от сини сливи и ябълки с натурален вкус насипете в сухи буркани, които запечатайте и след това стерилизирайте за 10-15 минути.
Така правеше мармалад моята баба, разбира се в доста по-големи количества.