Начин на приготвяне
Приготвя се захарен сироп, като захарта и водата се оставят да заврят на бавен огън и след като кипнат, се оставят да се варят 10 минути.
Сливите се разрязват на половинки, костилките се махат и плодовете се пускат в захарния сироп.
Варят се 15 минути на бавен огън и се свалят от котлона. Оставят се да се охладят за 4 часа и се връщат на котлона.
Варят се отново 15 минути на бавен огън и отново се оставят да се охладят за 4 часа. Процедурата се повтаря за трети път и след това сливите се отцеждат в гевгир.
Плодовете се редят на скара, сложена върху тава, и се пекат 5 часа на фурна на 70 градуса.
Вадят се, оставят се да се охладят, овалват се в пудра захар и се съхраняват в добре затварящи се съдове.