Начин на приготвяне
Подрязват се чисто дръжките и се дупчат на две места с нож или малка вилица. Сваряват се три пъти във вода, по за 5 минути. Като в първата вода се слага супена лъжица син камък, меден сулфат за пръскане на лозята. Той запазва зеления цвят на смокините. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но пък да не се разкъсат.
Сварява се силен захарен сироп – от 1 кг. захар и 1/2 л вода в разлат съд на силен огън. Поставят се на дози смокините.
Смокините бавно поемат сиропа и се раздуват до нормалния си размер. Когато това стане нагряването се прекратява и се слага лимонтузуто.
Сладкото от смокини веднага се насипва в буркани - първо смокините, после се долива сироп. Гъстотата на сиропа все пак проверете на суха порцеланова чинийка, че после в буркана малко се отпуска.
Поставяте капак - не е необходима стерилизация - захарността е над 60% и е практически вечно.
Коментари
Голяма работа какъв щял да бъде цвета.
и син камък , а и не държа на цвета. Струва ми се , че съм прекалила съм водата за сиропа .Насивам в буркани и толкоз, че не чакат още 6 кг.